Kastje bouwen....?!! - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Gerben en Willemijn Prijs - WaarBenJij.nu Kastje bouwen....?!! - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Gerben en Willemijn Prijs - WaarBenJij.nu

Kastje bouwen....?!!

Door: GerbenenWillemijn

Blijf op de hoogte en volg Gerben en Willemijn

04 Augustus 2011 | Malawi, Blantyre

Woensdag 3-augustus
Vanmorgen zijn mama en ik naar de school geweest. Gerben heeft ons afgezet en is zelf aan de slag gegaan met de kast voor de schoolspullen.
Gisteren kregen we trouwens te horen dat er op school ingebroken was; een mes, slippers, houtskool, een grote pan, een spel wat aan de muur hing en een mat waren gestolen.
Op school heeft mama een groepje de letter M aangeleerd. Iets wat de kinderen erg moeilijk vinden en wij ook, omdat we geen chichewa spreken. Ik ben met de kinderen bezig geweest met tellen. Madame Esther heeft lotto gespeeld.
We moesten om 11.30 weg van school omdat we ons ticket moesten bevestigen voor 13.00 uur. Dit stelt vrij weinig voor. Wij dachten de je paspoort en alles mee moest, maar je moest alleen je ticket laten zien en dan was het goed. Iets wat zo`n 3 minuten in beslag nam.
We zijn vervolgens naar de souvenirmarkt gegaan. Een hele belevenis omdat alle mannen op je af komen, omdat ze graag willen dat je iets komt kopen. Uiteindelijk hebben Gerben en ik een fotoboek gekocht en heeft mama een raamdecoratie gekocht.
Na deze souvenirmarkt zijn we naar de Blantyremarkt geweest. Ook hier wil iedereen iets aan je verkopen. Het ruikt er niet echt fris en er ligt enorm veel troep overal. Er is veel tweedehands kleding en schoenen. We hebben op deze markt nog een aantal kanga's (wikkeldoeken) gekocht. Vervolgens zijn we naar huis gegaan en is Gerben verder gegaan met zijn kast en zijn mama en ik een nieuw dagwijzer voor school gaan maken.
's Avonds zijn we met de familie Chisonga uit eten geweest bij de chinees. Voordat we weggingen, wilde Gerben en ik nog even douchen, maar helaas hadden we totaal geen warm water. We waren met z`n 12-en totaal. We hebben allemaal besteld, wat een hele onderneming was, want niemand wist precies wat wat was. En toen begon het wachten... Je hebt een enorm geduld nodig. Uiteindelijk kwam het eten. Alles werd op een rond plateau gezet en we hadden besloten dat iedereen van elkaar mocht eten. Het was een geslaagde en gezellige avond.

Donderdag 4-augustus.
Vandaag zijn mama en ik opnieuw naar school geweest. Gerben heeft ons afgezet en Ian reed met ons mee, zodat zij samen om vernis konden gaan op de markt.
Voordat de les begint komt er een politieagente op school met een kind op haar arm. Het kind is verdwaald en de agente gaat alle scholen langs om te kijken of iemand het kind herkent.
Vanmorgen besloot mama om bij Alan les te geven; rekenen. Vanmorgen voor het ontbijt hebben we nog een aantal opdrachten gemaakt. Ik heb les gegeven aan de kleinsten en heb de dagwijzer geïntroduceerd. Vervolgens heb ik de klas in 2-en gedeeld en ben ik met een groep de M gaan aanleren en de andere groep is bezig gegaan met de lotto.
Opnieuw moesten we eerder weg, want Gerben zou Witness zijn fornuis installeren en mama en ik gingen natuurlijk mee. Beth reed, en zij reed hard, vooral off-road. Er zaten enorme gaten in de weg, maar zij scheurde overal doorheen. Het huis van Witness ligt in een village, down down down Blantyre. Zijn huis ziet er mooi uit, vergeleken met de rest van de buurt. De kinderen in de buurt zijn niet gewend aan blanken, want er wordt zeer regelmatig azungu geroepen. We hadden snoepjes bij en hebben deze uitgedeeld. Gerben had binnen een kwartiertje het fornuis aangesloten. Daarna zijn we nog cement gaan brengen in een ander dorp. Zo zie je nog eens wat van de omgeving en de mensen die daarbij horen.
Thuis zijn mama en Gerben bezig gegaan met de kast en heb ik eten gemaakt. `s Avonds is Ian langs geweest en hebben we een spelletje gespeeld.

• 04 Augustus 2011 - 19:01

Pa En Ma Hattem:

Hey jongens,
    Jullie beleven nog eens wat! Erg leuk om jullie zo te kunnen 'volgen' ook bijzonder om zo een stukje Malawi op afstand mee te kunnen beleven. Fijn dat jullie zo ook een stukje van Jezus kunnen laten zien in de praktijk van alledag.
    We bidden voor jullie en kijken uit naar het volende verslag.
    knuffel, Pa en Ma.

• 04 Augustus 2011 - 20:04

Matty Koppejan:

Wat fijn voor de kinderen en de mensen daar, dat jullie er zijn!
    Met leuke nieuwe dingen en nieuwe ideën voor hen :) Het valt op dat de temperatuur niet al te heet is, heerlijk is dat. We zijn trots op jullie alle 3
    Lieve groetjes, Floor en Matty

• 05 Augustus 2011 - 09:04

Anne-Marije / Kees:

heey Ma Willemijn en Gerben
    Alles goed daar?
    Wat leuk om te horen dat het goed ga.
    En zijn jullie ook al aan het aftellen wanneer jullie naar huis mogen hahaha.
    Gr en een dikke knuffel en een kus van ons
    Ps want we zijn erg benieuwd naar jullie verhallen en foto,s

• 07 Augustus 2011 - 09:37

Fam. Messelink:

Hallo Karina, Gerben en Willemijn,

Net terug uit Frankrijk lezen we jullie verslagen. Fijn om zo te kunnen volgen wat jullie allemaal meemaken. Jullie hebben inmiddels heel wat kunnen betekenen voor de mensen daar en zelf ook beslist veel indrukken opgedaan. We wensen jullie nog een paar heel goede dagen daar onder Gods zegen.
    Groet, Paul, Margreet en kids

• 07 Augustus 2011 - 10:43

Ronald Boomsma:

Lieve Karina, Willemijn en Gerben, Nog 3 dagen en dan is het weer voorbij, dan gaan jullie weer naar huis... hele belevenissen en weer tot zegen geweest voor de Malawianen, goed om op terug te kunnen kijken straks. Geniet er nu nog van, de laatste dagen, de hartelijke groeten aan de Familie Chitsonga en tot snel weer in Nederland. Ronald en Bernardine

Ps/leuke schommel hoor in Satemwa, daar zullen de kinderen wel heel blij mee zijn!

• 08 Augustus 2011 - 13:23

Mieke B:

Hoi Karina, Willemijn en Gerben,

Nog een paar dagen en dan komen jullie al weer terug zie ik. Het moet een geweldige ervaring zijn! Mooi om jullie verslagen te lezen en de sprekende foto's te zien. Al die lachende snoetjes, geweldig.

Goede reis terug, Mieke