1 week in Blantyre
Door: GerbenenWillemijn
Blijf op de hoogte en volg Gerben en Willemijn
25 Juli 2011 | Malawi, Blantyre
Vanmorgen hebben we uitgeslapen, de banden van de auto op gepompt en boodschappen gedaan. Daarna zijn we doorgereden naar het zwembad. We waren wat aan de vroege kant, dus hebben we Andrew opgebeld en gevraagd of hij eerder kon komen. Eerst kwam Andrew aanlopen en daarnaast liepen nog een aantal jongeren. Vrijdag hadden we afgesproken dat we gingen zwemmen met Wonderful, Misheck, Andrew, Matthew, Gift en Kaleb. Nu liepen er nog veel meer jongeren bij. Gerben heeft met de man bij de receptie geregeld dat we met z`n allen konden zwemmen voor het bedrag van 9 personen. Uiteindelijk hebben we met z`n 16-en gezwommen. Mama en ik hebben een aantal meiden zwemles gegeven, want écht zwemmen kunnen ze niet. De jongens konden redelijk goed zwemmen en van de duikplank springen. Met z`n allen hebben we ons erg goed vermaakt.
Na het zwemmen zijn wij naar huis gegaan en hebben daar gekookt. Verder zijn we op tijd naar bed gegaan, want op zondag gaan we naar de kerk, naar de engelse dienst die om 7.00 uur begint.
Rond 21.00 belde Robert. Mama heeft ons hiervoor wakker gemaakt. Want de dagen in Malawi beginnen vroeg en eindigen vroeg. Het is hier al om 17.30 donker. Het was fijn om even iets van het thuisfront te horen.
Zondag 24-juli
De wekker gaat om vijf over half zes. Er vroeg dus. We zijn rond half 7 weggereden richting de kerk. Wanneer we daar aankomen is het nog vrij stil. Er zijn weinig mensen. Rond half 8 kwamen er meer mensen en werd het geluid opgezet. Na de dienst zijn we naar de zondagsschool geweest, welke door Andrew geleid wordt. Hij vertelde een verhaal over David en Goliath. Gerben speelde voor Goliath en een klein jongetje speelde David. Zo is het bijbelverhaal uitgelegd aan de jongste kinderen.
De kinderen van de zondagsschool worden de 'shining stars' genoemd. Mama had glow in the dark sterretjes gekocht en deze hebben we uitgedeeld. De kinderen vonden dit helemaal geweldig.
Met de oudere kinderen zijn we naar een vlakte gegaan, waar vooral mama en Gerben de kinderen vragen konden stellen over de bijbel. Verder hebben we de kinderen een nederlands versje aangeleerd; 'lees je bijbel, bidt elke dag'.
Na dit alles zijn we naar huis gegaan en hebben heerlijk genoten van het weer. We hebben gepuzzeld en onze boeken verder gelezen. Rond een uurtje of 5, kwam Beth en zij vertelde het een en ander over wat er in Noorwegen was gebeurd. Ze nodigde ons uit voor een kop koffie/thee. Het is leuk om het een en ander te horen van haar werk en iets over onze plannen te vertellen.
Daarna hebben we gegeten en zijn naar bed gegaan.
Maandag 25-juli
Vandaag zijn we naar Satemwa gegaan. We zijn rond half 8 opgestaan en rond 9 uur zouden we door David en Elizabeth opgehaald worden. Rond half 9 kwam Witness, hij vertelde dat er een verkoper aan de deur stond met allemaal souvenirs. We hebben hier even tussen geneusd en een aantal leuke aandenkens gekocht. Verder kwam Beth met een cooker aan, die het niet meer deed, of Gerben hier even naar wilde kijken. Deze heeft hij gerepareerd. Rond half 10 werden we opgehaald en zijn we richting Satemwa vertrokken. Wanneer we dichter bij Satemwa komen wordt het steeds groener. Er zijn veel theeplantages. Onderweg komen we langs verschillende markten.
Wanneer we in Satemwa aankomen, staan er allemaal mensen langs de weg te zingen. Zo worden we welkom geheten. We gaan allemaal het kerkje in en daar wordt verder voor ons gezongen. Vervolgens worden we welkom geheten door de pastor en moeten we zelf ook de mensen toespreken. Daarna zijn we onze spullen uit gaan pakken en hebben de meegebrachte spelletjes met de kinderen gespeeld. De taalbarrière is een lastig iets. De meesten kunnen geen Engels, waardoor alles door Elizabeth vertaald moet worden. Het was leuk om met de kinderen te spelen. Gerben heeft nog geprobeerd om met een dove, gehandicapte jongen een spelletje te spelen, maar dit bleek uiteindelijk erg lastig te zijn, maar een stuk aandacht is voor hem ook bijzonder.
We hebben beloofd om nog een keer terug te komen. Gerben wil kijken of hij een schommel kan maken voor de kinderen. Bij het afscheid wordt er opnieuw gezongen en krijgen David en Elizabeth bananen, casave en bonen mee. De kinderen en volwassenen lopen een heel eind met ons mee en zingen 'we hebben de goedheid van de Heer gezien'.
Op de terugweg zijn we gestopt bij een markt en hebben daar onze groente gekocht voor de komende week. Ook erg indrukwekkend en stukken goedkoper als in de shoprite.
Thuis hebben we een wasje gedaan en zijn gaan koken omdat we een 'powercut' verwachten.
25 Juli 2011 - 18:37
Jooske:
hallo malawi,
bedankt voor jullie verslag. leuk om te lezen wat jullie allemaal beleven.en de foto's vind ik ook super.ik hoop dat jullie nog een fijne en nuttige tijd daar zullen hebben.succes en veel liefs jooske. -
25 Juli 2011 - 20:55
Ronald Boomsma:
Lieve Azungu ( wat "blanken" betekend in het Chichewa),
er gebeurt dus veel; lekker onder de mensen, investeren in relaties en nieuwe indrukken opdoen, met daarbij gewoon je gaven en talenten gebruiken. Goed om te lezen dat je ook oog hebt voor de gehandicapte(n) in Satemwa.
Heerlijk om te lezen hoor dat jullie zo tot zegen zijn...
Ben nog wel benieuwd of Karina nog wat inhoudelijk kan gaan betekenen voor de kinderen op het schooltje ( tevens kerkgebouwtje) van Satemwa?!
Ik wens jullie verder weer Gods zegen om tot zegen te kunnen zijn of wel:
be blessed to be a blessing!
Mulungu akudalitseni ( Gods zegen).
Ronald en Benardine