Een moeizame start....?! - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Gerben en Willemijn Prijs - WaarBenJij.nu Een moeizame start....?! - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Gerben en Willemijn Prijs - WaarBenJij.nu

Een moeizame start....?!

Door: GerbenenWillemijn

Blijf op de hoogte en volg Gerben en Willemijn

21 Juli 2011 | Malawi, Blantyre

Dinsdag 19-juli
We gaan dus niet naar school. Blijkbaar was er afgesproken dat we woensdag naar school zouden gaan. `s Morgens hebben we uit kunnen slapen en hebben we een schema gemaakt van alles wat we willen gaan doen. We zijn vervolgens met de auto naar Blantyre gereden. We hebben daar de auto geparkeerd en zijn op zoek gegaan naar een hotel waar we een internetkaart konden kopen. Dit hotel hadden we vrij snel gevonden. We hebben in een christelijk boekenwinkeltje een bijbel met mooie platen gekocht voor de kinderen van de kerk of voor de kinderen in Satemwa. Verder zijn we naar de kerk gereden in de hoop David hier tegen te komen. Helaas was dit niet het geval. We hebben bij de kerk wel even een boterhammetje gegeten. Vervolgens zijn we doorgereden naar David zijn huis. Daar aangekomen worden we met open armen ontvangen. Er zit nog een gast. We overhandigen het schema en er wordt verwacht dat we mee -eten. Eerst komt Gift langs met een schaal waarin we onze handen moeten wassen. Vervolgens komt Matthews met borden langs en met het eten. Gerben en ik eten hier voor het eerst Nsima (maisdeeg). Een apart soort bal, waar niet super veel smaak aan zit. Ook komt er een schaal met vis langs. Je kunt kiezen uit een kop of een staart. Ik kreeg als eerst de schaal voor me, dus ik heb gekozen voor een staart, vervolgens kwam de schaal bij mama. Zij nam de kop, omdat er dan nog een staart voor Gerben overbleef. Veel vis zit er niet meer aan de kop. Het is de bedoeling dat je met je rechterhand eet en met links je bord vasthoudt. Wanneer je een stukje Nsima neemt en daarbij een stukje vis of groente, is het best goed te eten. David adviseerde om morgen niet naar de school te gaan, omdat er protestacties zouden zijn, welke uit kunnen monden in rellen. Dit ivm de regering. De bevolking is het niet eens met o.a. de brandstofprijzen. Hij adviseert om thuis te blijven. Na het eten zijn we rustig naar huis gereden en hebben in de tuin gelezen. Rond half 6 wilden we macaroni gaan koken, maar de stroom viel uit, toen we net olie in de pan gedaan hadden. Het is dus een broodmaaltijd geworden. Verder hebben we nog een spelletje gedaan.

Woensdag 20-juli
Vannacht waren we alle drie om 5.00 wakker. De buren waren enorm hard aan het praten en lachen. Gelukkig hadden we geen plannen vandaag, dus konden we uitslapen. We hebben ontbeten en Gerben is vervolgens Mike (een jongen die werkt op de compound) gaan helpen. Samen hebben ze in de tuin gewerkt. Mama en ik hebben gelezen. `s Middags zijn we een rondje gaan rijden in tegenovergestelde richting van Blantyre i.v.m. de protestacties. Onderweg hebben we een sugarcaine gekocht en thuis op gesmuld.

Donderdag 21-juli
Vanmorgen zijn we op tijd opgestaan. Half 7 ging de wekker. De school begint om 8.00 uur en we moesten nog een eindje lopen. De auto hebben we aan de grote weg geparkeerd, voor de veiligheid. Wanneer we richting de school lopen, verandert het straatbeeld. De huisjes zijn simpel en staan dicht op elkaar. Kinderen lopen op blote voeten en de straat is vuil en smerig. Overal kleine winkeltjes en mensen die iets willen verkopen. Indrukwekkend en totaal anders dan in Blantyre zelf. Vlak bij school komen we madame Esther tegen (hoofd van de school). Zij vertelt ons dat de school gesloten is i.v.m. de onrust in de stad en dat deze maandag pas weer 'open' gaat. We zijn wel naar het schoolgebouw gelopen en hebben daar wat foto`s gemaakt van de kinderen die gelijk op ons afkwamen. Als blanke ben je daar een opvallende bezienswaardigheid. Op de terug weg zijn we langs het huisje van Shamim (juf van de school) geweest, maar zij was niet thuis.
Wanneer we terug naar de auto lopen, komen we langs een veld, waar jongetjes aan het voetballen zijn. Gerben heeft meegedaan, dit tot groot plezier van ieder die langsliep en de jongens zelf. `s Middags hebben we opnieuw een rondje gereden en zijn op zoek gegaan naar de tourist information, maar deze was gesloten, helaas.
`s Avonds telefonisch contact gehad met Elizabeth. Zij geeft aan dat David morgen jarig is en nodigt ons uit voor het dinner. Verder gaan we morgen naar farmersland (een landbouwproject dat vanuit partners in hoop gesteund wordt).

• 21 Juli 2011 - 18:25

Willem En Meenax:

Heel lieve vrienden!
    Echt super om jullie ervaringen te lezen. Best wel lastig als niet alles gaat zoals je gepland hebt. Zo kun je wel wennen en een beetje indrukken opdoen.
    Maar ik ben benieuwd hoe het maandag gaat als de school open is.
    Wij blijven jullie verder volgen.
    Pas goed op jezelf.

Liefs Will & Naxx

• 21 Juli 2011 - 18:57

Miranda:

Lieve allemaal,

Wat indrukwekkend dat jullie nu daar zijn de foto s spreken al boekdelen en het lijkt zo ver van mijn bed.We denken aan jullie en hopen op een goede tijd voor jullie.Ook in gebed dragen we jullie op!
    heel veel liefs uit Nederland.xxx Miranda

• 21 Juli 2011 - 18:58

Papa En Margo:

Hoi, Wil, Gerben en Karina, leuk om jullie verslag te lezen, ook al loopt het anders dan gepland. Daar is het volgens mij Afrika voor en betekent dat jullie je moeten aanpassen. Jammer dat de school pas maandag te bezoeken is. Geniet maar van het erzijn en de omgeving en cultuur. Groetjes pa en margo

• 21 Juli 2011 - 20:08

Jack:

Hoi reizigers!
    Bedankt voor jullie update, erg leuk om te lezen en bij te blijven. Tja, t vraagt wel wat geduld blijkbaar ... maar jullie zijn flexibel zat.
    Veel plezier en succes hoor.
    Groeten,
    Jack

• 21 Juli 2011 - 21:09

Matty Koppejan:

Lieve mensen, Misschien anders dan verwacht, maar toch gunnen we jullie van harte, om daar te genieten van jullie belevenissen. Wat is het daar mooi en prachtig weer! De eenvoud in alles is vast indrukwekkend...Met jullie aanwezigheid worden de mensen om je heen al gezegend :) Lieve groetjes, Matty

• 21 Juli 2011 - 23:15

Ronald Boomsma:

Lieve vrienden,
    wat super dat Gerben gewoon gaat meespelen met de kinderen!!!
    Gewoon een potje voetval spelen lijkt vaak zo simpel en zo zonder betekenis, maar niets is minder waar. Onderschat niet hoe over dit soort dingen gesproken wordt tot in de verre omgeving en hoe het vaak het hart van de kinderen kan raken dat stukje liefde en aandacht dat je daarmee geeft.
    Het zijn de kleine dingen die vaak een groot verschil maken.

Natuurlijk is het jammer dat er onrust is in de stad vanwege de hoge brandstofprijzen, en dan is het inderdaad een wijs besluit om daar als blanke je niet tussen te mengen, want dat kan inderdaad gevaarlijk zijn. Neem dat soort veranderingen niet als iets negatiefs, maar probeer dan het verschil te maken in het kleine.
    Bereid je voor, stel je beschikbaar op, breng het bij de Heer, en laat het dan gewoon gebeuren...
    Ik ben benieuwd en zie er naar uit hoe God jullie verder zal gaan gebruiken, al is het maar door liefde en aandacht te geven aan de kinderen van de straat.
    Juist hun krijgen vaak geen aandacht van ouders voor zover ze al ouders hebben. Vergeet dat niet.

Als je een glimlach weet te maken op het gezicht van een kind is je dag al gezegend!
    Voor vrijdag wens ik jullie een hele leuke dag toe bij David en Elizabeth met de verjaardag van David. Mijn felicitaties voor hem, mede namens Bernardine, Nathan en Nadia!

Hartelijke groet Ronald Boomsma

• 22 Juli 2011 - 14:30

Jooske:

Jammer dat de school deze week dicht is. In de krant lees ik ook over onrust in Malawi.Ik hoop dat jullie snel aan de slag kunnen.
    Leuke foto's.

Groetjes Jooske

• 22 Juli 2011 - 18:32

Frits En Joke:

Hallo sponzen, ja zo zie ik jullie. Alle nieuwigheid opzuigend. Wat moeilijk he om met onze westerse mentaliteit om te gaan met het afrikaanse. Oordeel niet, geniet ervan. Veel plezier!